Om rasen - American hairless terrier (AHT)

Historia om rasen

Rasen har sitt ursprung från rat terriern där en hårlös valp föddes år 1971 i delstaten Louisiana i Amerika. Den hårlösa tiken hette Josephin och efter ett par försök föddes en kull med hårlösa valpar. Rasen godkändes i Sverige år 2016 av svenska kennelklubben (SKK) och samma år i Norska kennelklubben (NKU). Rasen är erkänd i de nordiska länderna och får ställas ut i officiella sammanhang, dock är rasen inte godkänd av FCI (den internationella sammanslutningen av kennelklubbar).

Ingår i Grupp 3 Terrier enligt SKK

Egenskaper/mentalitet/användningsområde

Rasen är energisk, alert, lättlärd och nyfiken. Rasen passar utmärkt som sällskapshund om ägaren lägger ner tid i att socialisera hunden från början. Rasen har stark jaktinstinkt men är olämplig som jakthund då den är hårlös. Jaktinstinkten finns kvar från rasens förfäder rat terriern som avlades för att jaga råttor och andra skadedjur.

Storlek och utseende

Alla färger och kombinationer är tillåtna förutom merle och albino. Idealhöjden hos både tikar och hanar är 30.5–40,5 cm. Rasen finns både som hårlös och pälsad.

Skötsel av huden på en naken AHT

Huden på en AHT kräver skötsel om huden är torr,  på sommaren ska huden skyddas med sololja eller kläder. Vid kallare väderlek behöver en AHT självklart kläder och ibland även skor och svansskydd.

Källor: https://sv.wikipedia.org/wiki/American_hairless_terrier https://www.skk.se/sv/hundraser/american-hairless-terrier/