Om rasen - American hairless terrier (AHT)

Historia om rasen

Hösten 1972 föddes en naken valp i en kull Rat Terriers i Lousiana, USA. Hon fick namnet Josephine och är den hårlösa terrierns stammoder. Vid ett års ålder parades Josephine med sin far och fick en kull med fyra valpar. En av valparna blev naken och resten fick päls. Under några följande år fick Josephine flera kullar men aldrig med någon naken valp. År 1981, vid nio års ålder och fortfarande vid god hälsa blev hon parad med sin son och fick därmed sin sista kull. I kullen föddes fyra valpar varav två nakna och två med päls. De nakna valparna var en tik och en hane. Med denna kull blev Josephine och hennes valpar starten för rasen american hairless terrier. Den ursprungliga AHTn och de första generationerna därefter hade tydliga vinthundsdrag och de hänger delvis kvar. Inte helt osannolikt på grund av den inavel rasen bygger på.

Ingår i SKK Grupp 3 Terrier.

Egenskaper/mentalitet/användningsområde

Rasen är energisk, alert, lättlärd och nyfiken. Rasen passar utmärkt som sällskapshund om ägaren lägger ner tid i att socialisera hunden från början. Rasen har stark jaktinstinkt men är olämplig som jakthund då den är hårlös. Jaktinstinkten finns kvar från rasens förfäder rat terriern som avlades för att jaga råttor och andra skadedjur.

Storlek och utseende

Alla färger och kombinationer är tillåtna förutom merle och albino. Idealhöjden hos både tikar och hanar är 30.5–40,5 cm. Rasen finns både som hårlös och pälsad.

Skötsel av huden på en naken AHT

Huden på en AHT kräver skötsel om huden är torr,  på sommaren ska huden skyddas med sololja eller kläder. Vid kallare väderlek behöver en AHT självklart kläder och ibland även skor och svansskydd.

Källor: 

https://www.skk.se/sv/hundraser/american-hairless-terrier/

https://www.raht.se/aht-17691587